Meydenbauer Bay Condo



With a focus on light, materials, and proportions, this 2,200 sqft condo was transformed from a standard basic unit into a grand living and entertainment space. The original layout of separated the kitchen, living, and dining rooms from the rest of the living areas. This was discarded in favor of an open floor plan that allows each room in the home to engage with the next. The hallway was widened, and cedar planks and blackened steel accents were used create a spine and central gallery space for displaying the owner’s artwork. Inspired by a previous Garret Cord Werner project, the owners made sure to add a touch of equestrian photography to their own collection.

The concept was to connect the living room, kitchen, dining room, and hallway to create a “Great Room.” A custom fused-glass and blackened steel built-in table functions both as a room divider between living room and kitchen, and as visual focal point uniting all the spaces. The room divider opens to the original galley kitchen to create a flexible entertainment space. Large pocket doors at the end of the hallway allows the owners to close off the master bedroom, bath, and closet from the rest of the home when entertaining guests, creating greater privacy.

In the living room, an electric fireplace surrounded by blackened steel is a modern update on a traditional fireplace. Custom fused-glass is used for shelving in the alcoves flanking the fireplace, as well as a back-lit element for kitchen island. In the powder room, the stone counter top with wood-like finish reinforces the organic theme throughout the project.